Oud IJzer

Oud IJzer of Schroot is IJzer dat vaak al een keer gebruikt is. Dit kunnen overblijfselen van een productieproces zijn of producten of onderdelen van een constructie die niet meer worden gebruikt. Oud ijzer, schroot, Oude spullen: Vaak impliceert de naam oud dat het om spullen gaat die minder waard zijn. En om over schroot nog maar te zwijgen. Vriendschap is een illusie, zong een zeer bekende zanger ooit. Een pakketje Schroot met een dun laagje chroom. Je zou snel geneigd zijn om te denken dat schroot niets waard is.

Afgezien van eventuele vriendschappen waar je niet op zou kunnen bouwen, hebben zowel schroot als oud ijzer weldegelijk een bepaalde waarde, zij het dat je natuurlijk wel heel wat kilo’s mee moet nemen. Handelaren in schroot, ook wel schroothandelaars worden in de volksmond ook wel eens Oud ijzerboeren genoemd. Zoals de schillenboer handel zag in de afvalproducten van een ander, zo ziet de oud ijzer handelaar brood in oud ijzer. Daarnaast is het natuurlijk ook een gunstig milieu aspect te vinden in het recyclen en hergebruiken van grondstoffen.

Om die reden is er een levendige handel in Oud ijzer. Tevens ook in andere metalen zoals koper, aluminium, zink, lood en noem maar op. Bedankt maar: Ook metalen als zilver en goud blijven ongekend veel waarde houden, al is het natuurlijk wel zo dat een edelmetaal als goud niet corrodeert en zo waardevol is, dat het nooit als ‘oud’ gezien zou worden. Of beter nog: Als men het heeft over oud-goud, dan spreekt men vaak over schatten uit het verre verleden, van bijvoorbeeld de Inca’s met hun stad van goud.

Al met al valt er een hoop te zeggen over Oud IJzer, maar vooral dat het een bepaalde waarde heeft. Mocht je dus in het bezit zijn van een overschot aan ijzer of andere metalen, kijk dan snel wat de prijzen van oud ijzer zijn.